Centre Camadoca - Santa Maria de Merlès

Cens de llúdriga a la Riera de Merlés

1

RESULTATS DEL CENS DE LLÚDRIGA A LA RIERA DE MERLÈS DEL 14 AL 16 DE JUNY  I DATES EN QUÈ TINDRAN LLOC LES JORNADES DE CAPTURA DE CRANC DE RIU INVASOR A LA RIERA DE MERLES, EL 2019.

Entre divendres al vespre i diumenge a la matinada va tenir lloc el II Cens de llúdriga a la Riera de Merlès, l’objectiu és censar la població de llúdriga directament. Es va dur a terme a la zona on s’observa més presència de llúdriga a través de rastres (excrements i petjades).

Els censos es fan al voltant del mes de juny perquè les nits són més curtes i la llúdriga, que té activitat nocturna, aprofita tota la nit per sortir a menjar, les observacions es fan al vespre, entre les 20 h i les 22 h i a la matinada, entre les 5:30 h i les 7:30 h. Es va fer una crida de voluntariat i varen participar 24 persones a les observacions de divendres al vespre i dissabte a la matinada i 21 persones a les observacions de dissabte al vespre i diumenge a la matinada. Un total de 40 voluntaris, perquè alguns varen repetir. Es varen cobrir 15 km de riera, en 24 punts d’observació. Es van fer xerrades informatives, tant el divendres com el dissabte a la tarda, per explicar la biologia de la llúdriga i la metodologia del cens i ADEFFA es va fer càrrec dels àpats de tots els voluntaris.

Es van veure llúdrigues a les dues observacions de la matinada, tres el dissabte i una el diumenge, el que ens indica que el nombre d’animals podria ser entre 3 i 4, en un tram de 8 km. El cens proporciona l’oportunitat de veure molts més animals, sobretot ocells, gairebé tothom va veure el blauet, es van poder veure bernats pescaires,  ducs i cueretes de diferents espècies. Cal destacar que es van veure molt pocs visons americans, que és una espècie invasora que causa una gran degradació a l’hàbitat, la llúdriga és molt territorial i fa fora el visó, a vegades arriba a matar-lo.

El fet que hi hagi més llúdriga a la Riera de Merlès és un bioindicador d’un bon estat dels rius però també és degut, sobretot, a què el cranc de riu invasor li proporciona menjar fàcil i, cal un estudi de l’evolució de les seves poblacions per tal de saber com afecta aquest augment de la llúdriga a la biodiversitat de la riera i a la regulació de les espècies invasores.

I precisament, els dies 13 de juliol i 3 d’agost es duran a terme les IX Jornades de captura de cranc de riu invasor a la Riera de Merlès, per tal de sensibilitzar vers el problema de les espècies invasores, en general. A la jornada del dia 3 d’agost hi haurà una petita actuació de Carles Belda. La inscripció només es pot fer a través de formularis, l’enllaç dels quals es troba a la nova pàgina web d’ADEFFA  (https://adeffa.cat/activitats/jornades-de-captura-de-crancs-de-riu-invasors/), així com el rètol informatiu.

Totes aquestes actuacions són possibles gràcies als ajuts de la Diputació de Barcelona, a través de l’Ajuntament de Santa Maria de Merlès, que també ha cedit instal·lacions per fer la xerrada informativa del cens de llúdriga, i compta amb el suport de  l’Obra Social la Caixa.

El dissabte al migdia també es va celebrar l’Assemblea General de Socis d’ADEFFA, mentre menjàvem una paella al Centre Camadoca, per tal de presentar les memòries d’activitats i econòmiques a tots els assistents.