Centre Camadoca - Santa Maria de Merlès

Jornades de captura de crancs de riu invasors

JORNADES DE CAPTURA DE CRANCS DE RIU INVASORS

Les jornades es realitzen des del 2011. Cada any es fan 2 jornades, habitualment a l’estiu. La finalitat de les jornades és sensibilitzar als participants, i el seu entorn, vers el problema dels crancs de riu invasors i alhora es tracta d’unes jornades de voluntariat ambiental en les que s’extrauen molts crancs, per ajudar al control d’aquestes espècies.
El cranc de riu autòcton fa uns anys, era abundant a molts rius de Catalunya, està adaptat a aquest medi. Però l’home va introduir primer el cranc de riu vermell i després el cranc senyal, tots dos americans. Són dues espècies portadores d’una malaltia, l’afanomicosi, que causa la mort de tots els crancs autòctons que es contagien.

A més a més, les dues espècies de cranc introduïdes són invasores: tenen moltes cries l’any i provoquen la destrucció de l’hàbitat on viuen, depreden nàiades, els peixos, les seves cries i els seus ous i plantes.

És important que les persones coneguem el problema, per no seguir escampant les espècies de cranc invasores pels rius i preservar els ecosistemes fluvials.
És il•legal introduir o moure fauna i flora invasora.
Per assistir a les jornades és imprescindible inscriure’s prèviament i donar totes les dades que es demanen al formulari, ja que per a tots els participants es sol•licita una autorització de captura científica del Servei de Fauna i Flora de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural.

La divulgació de les jornades es fa per correu electrònic i a través de les xarxes socials

Un cop inscrits, uns dies abans s’envia informació sobre el que farem i el material que es necessita.

Les jornades comencen al voltant de les 19 h, es fa una xerrada informativa sobre el problema dels crancs invasors. Els crancs es capturen de nit, de les 21 h a les 24 h i es recompten. Poden participar i està adaptat per a totes les edats.

RÈTOL I FORMULARI INSCRIPCIÓ

Podeu consultar el rètol de la jornada, que estarà actiu només unes setmanes abans de realitzar-les.

Us podeu inscriure a la jornada només a través del següent formulari que estarà actiu només unes setmanes abans de realitzar les jornades i fins a la data límit d’inscripció (si s’arribés al número màxim de persones, el formulari es desactivarà abans i la inscripció no serà possible).

INSCRIPCIÓ JORNADA DE CAPTURA DE CRANCS DE RIU INVASORS A LA RIERA DE MERLÈS. 19 D’AGOST DE 2023.