Centre Camadoca - Santa Maria de Merlès

Inici projecte de conservació de Galemys pyrenaicus i Mustela lutreola

3

El projecte de conservació de Galemys pyrenaicus i Mustela lutreola es va iniciar el desembre de 2019.

El projecte de conservació de l’almesquera (Galemys pyrenaicus) i el visó europeu (Mustela lutreola), promogut per l’Associació  de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA) entre desembre del 2019 i desembre de 2021 té com a objectiu principal  contribuir a la conservació d’aquestes dues espècies de mamífers aquàtics emblemàtiques i evitar la disminució de les poblacions.

ADEFFA participa, des de 2009, en el programa de cria en captivitat de M.lutreola, el mamífer més amenaçat d’Europa, amb un declivi poblacional total del 80% en els últims 10 anys, i catalogat en perill crític d’extinció en la llista vermella d’espècies amenaçades de la UICN. Amb aquest nou projecte es pretén augmentar i/o conservar els exemplars de M.lutreola pel estoc genètic i de cria del programa de conservació ex situ de l’espècie a Espanya.

Des de 2016 també es desenvolupa un programa de conservació ex situ de G.pyrenaicus, amb el qual s’han descobert molts aspectes desconeguts de la seva biologia. Amb el projecte que s’inicia, es pretén actualitzar dades de distribució, densitats, genètica i característiques de l’hàbitat de G.pyrenaicus en l’àrea de distribució coneguda de Catalunya i no descarta trobar poblacions noves, així com assajar noves metodologies pel seguiment de l’espècie i se seguiran estudiant i establint les bases metodològiques pel manteniment ex situ i la possible cria en captivitat de l’almesquera, així com l’estudi del comportament en captivitat.

S’elaborarà un conte divulgatiu sobre l’almesquera, dirigit als alumnes d’educació infantil i primària i es realitzaran dues jornades de tallers de conservació de la natura específics, oberts al públic general, amb activitats centrades a explicar la importància de conservar la fauna autòctona dels rius, també s’explicarà el projecte als visitants escolars i públic general que visiti  el Centre Camadoca, a Santa Maria de Merlès i es divulgarà el seu desenvolupament en les xarxes socials, premsa.

En el marc del projecte s’impulsarà una xarxa de voluntariat ambiental en l’àrea de distribució de l’espècie que ajuden al seguiment de l’espècie i a la recollida de dades.

El projecte compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico y tenim signat un conveni de col·laboració per la conservació de l’almesquera amb la Fundació Barcelona Zoo.