Centre Camadoca - Santa Maria de Merlès

Xanquer europeu

Conservació de la libèl·lula Xanquer europeu

El xanquer europeu (Macromia splenden) és una libèl•lula endèmica de la península Ibèrica i el sud de França. A Catalunya només es troba a la zona dels Ports de Beseit, va ser trobada per primer cop el 2007, per Pere Luque i està catalogada en perill d’extinció.
Es troba en rius d’aigües netes i oxigenades, de corrent moderada i lleres amples i solejades, amb molta vegetació de ribera.
La seva larva és molt peculiar, té les potes molt llargues i forma arrodonida, aquesta libèl•lula pot viure de 2 a 3 anys en forma de larva i un cop feta la metamorfosi, l’adult viu només al voltant d’un mes. L’emergència o metamorfosi de la larva es produeix de nit a la vegetació o a les parets rocoses del voltant del riu, deixant l’exúvia enganxada. Els adults es poden trobar alimentant-se a les zones boscoses i obertes. Els mascles són territorials, fan vols ràpids prop del riu i les femelles només van al riu a reproduir-se, copulen i ponen els ous tocant l’aigua amb l’extrem de l’abdomen amb vol ràpid.

Les seves principal amenaça és la degradació de l’hàbitat a causa de projectes urbanístics o afluència massiva de persones al riu, la reducció de cabal al riu, ….

Es fan diverses actuacions de conservació, estudi i seguiment de la població, a través de censos d’exúvies o visió directa de l’adult al medi.
El 2016 ADEFFA va iniciar un projecte de manteniment i estudi de la biologia d’aquesta espècie, amb la col•laboració dels tècnics del Parc dels Ports, Oxigastra (Grup d’estudi dels odonats a Catalunya), i tècnics del Servei de Fauna del Departament de Territori i Sostenibilitat. L’objectiu és estudiar, sobretot, la fase larvària de la libèl•lula, ja que és la més desconeguda i establir uns protocols de manteniment i cria de l’espècie. S’ha aconseguit el manteniment de les larves durant més d’un any, l’emergència amb èxit de 4 larves de Macròmia i la supervivència dels adults durant 3 setmanes i s’està estudiant el sediment per cercar larves de primer any.
S’ha editat un vídeo divulgatiu sobre l’espècie, “Macromia splendens, volant des del terciari” i també material pedagògic específic per a diferents nivells educatius, activitats, presentacions i “La Caixa de la Macròmia”. Aquest material es va presentar a les empreses que realitzen l’educació ambiental a les poblacions del Parc dels Ports de Beseit i actualment s’està utilitzant per les escoles de la zona i està disponible per a qualsevol escola que vulgui treballar el tema de les libèl•lules. Es pot veure el vídeo divulgatiu de l’espècie en versió més llarga i més curta, i també un vídeo curt de l’emergència d’una de les larves.

Presentació Macromia splendens:

Fitxes d’activitats Macromia splendens:

Vídeos divulgatius:

Per a qualsevol dubte sobre el material o sobre l’espècie, Contacte amb nosaltres