Centre Camadoca - Santa Maria de Merlès

Visó Europeu

Conservació del Visó Europeu

El visó europeu (Mustela lutreola) es considera, actualment el mamífer més amenaçat d’Europa, es troba dins la llista vermella d’espècies amenaçades de l’UICN, on està catalogat en perill crític d’extinció.

És un petit mustèlid semi aquàtic que viu en tres petits nuclis d’Europa, totalment aïllats, al Sud-oest de França i nord d’Espanya, al Delta del Danubi i al Nord-oest de Rússia.

La població a la Península es distribueix pels rius cantàbrics del País Basc i Navarra i a la conca alta del riu Ebre (Navarra, La Rioja, País Basc, nord de Burgos i nord de Sòria), des d’on es van anar dispersant. Catalunya no té cap població establerta de visó europeu, però s’ha arribat a trobar algun exemplar mort, segurament procedent de la població de la capçalera del riu Ebre.

Les principals amenaces a Europa i Espanya són: la mida petita i l’aïllament de les poblacions, la destrucció i la pèrdua de l’hàbitat, la contaminació de l’aigua, l’alta mortalitat per trànsit rodat i la presència del visó americà (Neovison vison) que competeix i desplaça al visó europeu i li transmet la malaltia aleutiana del visó. El visó americà és una espècie exòtica invasora, introduïda des de l’Amèrica del Nord per les granges pelleteres

S’han dut a terme actuacions de restauració d’hàbitats i altres mesures per evitar i contrarestar les amenaces i l’any 2004 es va iniciar un programa de cria en captivitat, a Catalunya el principal centre de cria es troba al Centre de Pont de Suer, amb el qual ADEFFA col·labora des del 2009, amb l’acollida d’alguns exemplars, en instal·lacions construïdes gràcies a diferents ajuts de la Fundación Biodiversidad. El 2016 es va aconseguir la cria en captivitat de l’espècie al Centre Camadoca, amb el naixement de 3 visons europeus femelles, batejats pels socis d’ADEFFA amb els noms Llívia, Lluçanesa i Lillet, la Llívia ha participat en un projecte d’encreuament de la població d’Estònia amb la de la península Ibèrica, per incrementar la diversitat genètica de les poblacions.

El visó europeu és un dels símbols i indicadors de la degradació dels nostres hàbitats i del declivi de les seves espècies. Cal conèixer-lo i fer alguna cosa per aturar-ho.

És un dels projectes d’ADEFFA que rep menys subvencions i que necessita padrins, si vols més informació contacte amb nosaltres

Ves al contingut