Centre Camadoca - Santa Maria de Merlès

Naturalment

NATURALMENT

NATURALMENT és un projecte d’educació ambiental on expliquem les problemàtiques derivades de l’afluència massiva de persones als Espais Naturals Protegits i Parcs Naturals, i les actituds que hauríem d’adoptar quan visitem aquests entorns per minimitzar-hi el nostre impacte. L’objectiu és implicar la població en la preservació dels nostres entorns naturals, a través d’uns vídeos curts amb 12 temàtiques diferents, en 5 idiomes. Els visitants dels Espais Naturals podran visualitzar aquests vídeos a través d’una app que funciona sense cobertura mòbil, del YouTube i d’Instagram.

La idea i la realització del projecte es d’ADEFFA i els vídeos han estat elaborats per Pep Guash, de l’associació EDN. La Tura, que es el personatge que vehicula els missatges, així com totes les il·lustracions del projecte, els ha dibuixat la Judit Roma. Les traduccions són d’Andreu Comas, Juliette Lemerle, Anna Riera, Sara Arjó i el Conselh Generau d’Aran. Hi han col·laborat i es durà a terme als Parcs Naturals del Cadí-Moixeró, Alt Pirineu, Ports de Beseit, Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i als espais de Xarxa Natura 2000 de la Vall d’Aran i de la Riera de Merlès. També hi han col·laborat els socis d’ADEFFA i productors de la zona. I s’ha dut a terme gràcies als ajuts d’educació ambiental a entitats ambientals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, on NATURALMENT va quedar en primer lloc.

ON ENS POTS TROBAR
instagram
play-store
app-store
VÍDEOS DIVULGATIUS
NATURALMENT – EL SILENCI

La millor manera de veure i sentir l’entorn que ens rodeja és anar-hi en silenci, amb ganes d’observar i amb la menor intervenció possible. Els sorolls, crits i corredisses només fan que espantar la fauna i provocar-li estrès, que pot interferir en la seva supervivència i reproducció.

NATURALMENT – LES DEIXALLES

Les deixalles que més es troben en espais naturals són vidres, llaunes i plàstics d’envasos, tovalloletes, mocadors, mascaretes i burilles de cigarretes. A vegades la brossa es deixa dins d’una bossa al costat de la carretera, on la fauna diversa l’acaba escampant. El riscos més importants són els incendis, les molèsties als habitants, la fauna i la flora, i la contaminació. La solució, molt fàcil: recollir les deixalles i emportar-se-les.

NATURALMENT – BANY ALS RIUS I GORGS

Els rius són ecosistemes amb molta biodiversitat. El bany massiu de milers de persones al dia, cridant, trepitjant el fons, movent i tirant pedres, les cremes solars i els repel·lents de mosquits que portem a la pell, etcètera, estan degradant i destruint aquests ecosistemes. A part d’una regulació dels espais, cal que les persones siguem conscients que la nostra actitud pot ajudar a preservar o destruir els rius.

NATURALMENT – BANY ALS ESTANYS D’ALTA MUNTANYA

Els estanys no són piscines. Banyar-se als estanys està prohibit.

Els estanys d’alta muntanya són ecosistemes molt fràgils, i més susceptibles que els altres a les interferències humanes. Banyar-s’hi pot causar la mortalitat de la fauna i la flora, l’alteració de l’hàbitat, el contagi de malalties, l’aparició de contaminants a l’aigua, etcètera.

NATURALMENT – MOLÈSTIES A LA FAUNA I LA FLORA

Us agradaria que vinguessin a casa vostra i us ho remenessin tot, us aixequessin el sostre, us fessin malbé la casa, us aixafessin…? Doncs bé, quan aneu a la natura, aneu a casa de molts éssers vius i heu d’intentar no interferir-hi, no arrencar vegetació, ni capturar animals, ni aixecar pedres… La captura de fauna sense autorització de la Generalitat està prohibida, per tant no hem de portar salabrets.

Tampoc hem d’engegar animals de companyia, com tortugues o peixos exòtics, als rius. La introducció d’espècies exòtiques i invasores és una de les principals causes de la pèrdua de biodiversitat i d’hàbitats.

NATURALMENT – RESPECTE A LA PROPIETAT PRIVADA

Els boscos i paratges on ens movem quan anem a la natura tenen un propietari, que molt probablement hi du a terme una activitat agrícola o ramadera. Entrar a tancats de vaques i deixar-los oberts pot provocar la pèrdua i l’atropellament de bestiar, i que el pagès passi moltes hores buscant animals i hagi d’assumir les conseqüències econòmiques d’un atropellament. Trepitjar els prats de pastura o de dall, fer-se “selfies”, saltar tanques, tot pot tenir conseqüències per a la propietat, i cal respectar-la, igual que ens agradaria que respectessin casa nostra.

NATURALMENT – GOSSOS I NATURA

Els gossos i gats lliures en entorns naturals poden tenir molts efectes negatius per a la fauna i la flora, com ara molèsties i atacs al bestiar, estrès i mortalitat de fauna salvatge i l’abandonament de nius i cries. A més, els seus rastres afecten la fauna. A tots els parcs i espais protegits es recomana portar el gos lligat i controlar els seu comportament.

NATURALMENT – ELS APARCAMENTS

Als Espais Naturals també cal aparcar als llocs autoritzats i habilitats. Si no n’hi ha no hem d’aparcar mai als camins ni a dins dels camps de cultiu, ja que podríem impedir l’accés a cases o camps i causar danys als cultius.

NATURALMENT – CIRCULACIÓ MOTORITZADA

Cal circular per les zones i camins permesos. Els camins de menys de 4 metres d’amplada no són transitables.

Per imprudències en la circulació motoritzada cada any moren milers d’animals atropellats. A més, l’estrès que pateixen provoca l’abandonament dels nius, la disminució de l’èxit reproductiu i pèrdues en els cultius i hàbitats.

NATURALMENT – ACAMPADA

L’acampada està prohibida o regulada als Espais Naturals Protegits. Informeu-vos-en i respecteu la normativa d’acampada.

Al Parc de l’Alt Pirineu l’acampada està regulada, només s’hi pot pernoctar durant una sola nit, des de les 20 h fins a les 8 del matí, i per sobre dels 2.000 metres, mentre es fa ruta. A molts parcs està prohibit fer bivac i acampar.

Les autocaravanes i furgonetes camperitzades també han de complir les normes de pernoctació dels Espais Naturals.

NATURALMENT – RECOL·LECCIÓ DE BOLETS

Quan es va a collir bolets s’ha de respectar la propietat privada, no abandonar deixalles, no cridar i no accedir a zones de recollida regulades sense el permís pertinent.

Cal conèixer el bolets i no arrencar-ne si no us els emporteu. Porteu cistell per tal que les espores caiguin al medi. La millor manera de collir-los és tallant-los o arrencant-los i netejant-ne la terra. El que no hem de fer mai és agafar-los amb eines com rampins.

NATURALMENT – SEGUIR ELS ITINERARIS MARCATS

Practiqueu esport i activitats seguint els itineraris establerts o marcats. Caminar, anar en bicicleta, esquiar, etcètera, fora dels itineraris marcats pot provocar estrès a les espècies que hi viuen i afectar-ne la supervivència o la reproducció.

Trepitjar molleres o hàbitats fràgils pot ser fatal per als seus habitants.

El descens ràpid i directe de barrancs pot provocar la destrucció de la flora protegida i d’hàbitats de sargantanes i d’altra fauna, així com l’acumulació de pedres.

ACTIVITATS
EL SILENCI – ESCOLTAR ELS SONS DELS ANIMALS
LES DEIXALLES – BOSSA D’ESCOMBRARIES
BANY ALS RIUS I GORGS I ESTANYS D’ALTA MUNTANYA – OCA DE LA TURA
MOLÈSTIES A LA FAUNA I LA FLORA – POSAR-SE AL LLOC DE LES IMATGES
RESPECTE A LA PROPIETAT PRIVADA I GOSSOS I NATURA – JOC DE ROL
ELS APARCAMENTS I CIRCULACIÓ MOTORITZADA – JOC DEL BOLI
ACAMPADA – MEMORY
RECOL·LECCIÓ DE BOLETS – LABERINT
SEGUIR ELS ITINERARIS MARCATS – TITELLA