Centre Camadoca - Santa Maria de Merlès

Naturalment

NATURALMENT 2.0.: CONSERVAR ELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS TAMBÉ FORMA PART DE LA TEVA VISITA. I AJUDA A PREVENIR EL PROBLEMA DE LES ESPÈCIES INVASORES.

A través d’aquest vídeo interactiu podeu accedir a un total de 10 vídeos divulgatius del projecte NATURALMENT, en 5 idiomes diferents: català, aranès, castellà, francès i anglès.

7 vídeos d’Espais Naturals Protegits diferents: Parcs Naturals de l’Alt Pirineu, Cadí-Moixeró, Els Ports, el Montseny, Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i Espais Xarxa Natura 2000 Vall d’Aran i Merlès, per conèixer com algunes actituds poden ajudar a conservar o perjudicar a la fauna i flora que hi viuen i als seus hàbitats. I 3 vídeos que tracten de les espècies de fauna i flora invasores i que us ensenyaran les seves problemàtiques i com ajudar a prevenir aquest problema.

NATURALMENT: CONSERVAR ELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS ESTÀ A LES TEVES MANS.

A través d’aquest vídeo interactiu podeu accedir a un total de 12 vídeos divulgatius curts del projecte NATURALMENT, en 5 idiomes diferents: català, aranès, castellà, francès i anglès.

Aquests 12 vídeos expliquen les principals problemàtiques derivades de la sobre freqüentació, que afecten a les espècies i hàbitats dels Espais Naturals Protegits i com ens podeu ajudar a conservar aquests espais amb actituds adequades.

EL PROJECTE NATURALMENT

NATURALMENT és un projecte d’educació ambiental amb l’objectiu d’implicar la població en la preservació dels nostres entorns naturals.

La idea i la realització del projecte és d’ADEFFA i els vídeos han estat elaborats per Pep Guash, de l’associació EDN. La Tura, que és el personatge que vehicula els missatges i que apareix al material divulgatiu, així com totes les il·lustracions del projecte, els ha dibuixat la Judit Roma. Les traduccions són d’Andreu Comas, Olistis, Anna Riera, Sara Arjó i el Conselh Generau d’Aran. Hi han col·laborat i s’ha dut a terme als Parcs Naturals del Cadí-Moixeró, Alt Pirineu, Ports de Beseit, Montseny, Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i als espais de Xarxa Natura 2000 de la Vall d’Aran i de la Riera de Merlès. També han col·laborat en l’enregistrament d’imatges, els socis, treballadors i personal en pràctiques d’ADEFFA i productors de la zona. I totes les actuacions s’han dut a terme gràcies al finançament dels ajuts d’educació ambiental a entitats ambientals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Expliquem les problemàtiques derivades de l’afluència massiva de persones als Espais Naturals Protegits, i les actituds que hauríem d’adoptar quan visitem aquests entorns per minimitzar-hi el nostre impacte, a través de diversos materials divulgatius:

ON ENS POTS TROBAR
instagram
play-store
app-store
VÍDEOS DIVULGATIUS

12 vídeos divulgatius sobre les principals problemàtiques que afecten a la conservació dels Espais Naturals Protegits que visitem i les actituds adequades que podem adoptar per prevenir-les. Editats el 2021 en 5 idiomes diferents i que ara es presenten en el vídeo interactiu NATURALMENT: CONSERVAR ELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS ESTÀ A LES TEVES MANS.

La millor manera de veure i sentir l’entorn que ens rodeja és anar-hi en silenci, amb ganes d’observar i amb la menor intervenció possible. Els sorolls, crits i corredisses només fan que espantar la fauna i provocar-li estrès, que pot interferir en la seva supervivència i reproducció.

Les deixalles que més es troben en espais naturals són vidres, llaunes i plàstics d’envasos, tovalloletes, mocadors, mascaretes i burilles de cigarretes. A vegades la brossa es deixa dins d’una bossa al costat de la carretera, on la fauna diversa l’acaba escampant. El riscos més importants són els incendis, les molèsties als habitants, la fauna i la flora, i la contaminació. La solució, molt fàcil: recollir les deixalles i emportar-se-les.

Els rius són ecosistemes amb molta biodiversitat. El bany massiu de milers de persones al dia, cridant, trepitjant el fons, movent i tirant pedres, les cremes solars i els repel·lents de mosquits que portem a la pell, etcètera, estan degradant i destruint aquests ecosistemes. A part d’una regulació dels espais, cal que les persones siguem conscients que la nostra actitud pot ajudar a preservar o destruir els rius.

Els estanys no són piscines. Banyar-se als estanys està prohibit.

Els estanys d’alta muntanya són ecosistemes molt fràgils, i més susceptibles que els altres a les interferències humanes. Banyar-s’hi pot causar la mortalitat de la fauna i la flora, l’alteració de l’hàbitat, el contagi de malalties, l’aparició de contaminants a l’aigua, etcètera.

Us agradaria que vinguessin a casa vostra i us ho remenessin tot, us aixequessin el sostre, us fessin malbé la casa, us aixafessin…? Doncs bé, quan aneu a la natura, aneu a casa de molts éssers vius i heu d’intentar no interferir-hi, no arrencar vegetació, ni capturar animals, ni aixecar pedres… La captura de fauna sense autorització de la Generalitat està prohibida, per tant no hem de portar salabrets.

Tampoc hem d’engegar animals de companyia, com tortugues o peixos exòtics, als rius. La introducció d’espècies exòtiques i invasores és una de les principals causes de la pèrdua de biodiversitat i d’hàbitats.

Els boscos i paratges on ens movem quan anem a la natura tenen un propietari, que molt probablement hi du a terme una activitat agrícola o ramadera. Entrar a tancats de vaques i deixar-los oberts pot provocar la pèrdua i l’atropellament de bestiar, i que el pagès passi moltes hores buscant animals i hagi d’assumir les conseqüències econòmiques d’un atropellament. Trepitjar els prats de pastura o de dall, fer-se “selfies”, saltar tanques, tot pot tenir conseqüències per a la propietat, i cal respectar-la, igual que ens agradaria que respectessin casa nostra.

Els gossos i gats lliures en entorns naturals poden tenir molts efectes negatius per a la fauna i la flora, com ara molèsties i atacs al bestiar, estrès i mortalitat de fauna salvatge i l’abandonament de nius i cries. A més, els seus rastres afecten la fauna. A tots els parcs i espais protegits es recomana portar el gos lligat i controlar els seu comportament.

Als Espais Naturals també cal aparcar als llocs autoritzats i habilitats. Si no n’hi ha no hem d’aparcar mai als camins ni a dins dels camps de cultiu, ja que podríem impedir l’accés a cases o camps i causar danys als cultius.

Cal circular per les zones i camins permesos. Els camins de menys de 4 metres d’amplada no són transitables.

Per imprudències en la circulació motoritzada cada any moren milers d’animals atropellats. A més, l’estrès que pateixen provoca l’abandonament dels nius, la disminució de l’èxit reproductiu i pèrdues en els cultius i hàbitats.

L’acampada està prohibida o regulada als Espais Naturals Protegits. Informeu-vos-en i respecteu la normativa d’acampada.

Al Parc de l’Alt Pirineu l’acampada està regulada, només s’hi pot pernoctar durant una sola nit, des de les 20 h fins a les 8 del matí, i per sobre dels 2.000 metres, mentre es fa ruta. A molts parcs està prohibit fer bivac i acampar.

Les autocaravanes i furgonetes camperitzades també han de complir les normes de pernoctació dels Espais Naturals.

Quan es va a collir bolets s’ha de respectar la propietat privada, no abandonar deixalles, no cridar i no accedir a zones de recollida regulades sense el permís pertinent.

Cal conèixer el bolets i no arrencar-ne si no us els emporteu. Porteu cistell per tal que les espores caiguin al medi. La millor manera de collir-los és tallant-los o arrencant-los i netejant-ne la terra. El que no hem de fer mai és agafar-los amb eines com rampins.

Practiqueu esport i activitats seguint els itineraris establerts o marcats. Caminar, anar en bicicleta, esquiar, etcètera, fora dels itineraris marcats pot provocar estrès a les espècies que hi viuen i afectar-ne la supervivència o la reproducció.

Trepitjar molleres o hàbitats fràgils pot ser fatal per als seus habitants.

El descens ràpid i directe de barrancs pot provocar la destrucció de la flora protegida i d’hàbitats de sargantanes i d’altra fauna, així com l’acumulació de pedres.

VÍDEOS DIVULGATIUS NATURALMENT 2.0.: CONSERVAR ELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS TAMBÉ FORMA PART DE LA TEVA VISITA. I AJUDA A PREVENIR EL PROBLEMA DE LES ESPÈCIES INVASORES.

10 vídeos divulgatius, en 5 idiomes diferents, de 7 Espais Naturals Protegits: Parcs Naturals de l’Alt Pirineu, Cadí-Moixeró, Els Ports, el Montseny, Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i Espais Xarxa Natura 2000 Val d’Aran i Merlès, per explicar les afectacions a espècies i hàbitats dels espais de conductes incorrectes. I 3 vídeos que tracten de les espècies de fauna i flora invasores i que us ensenyaran les seves problemàtiques i com ajudar a prevenir aquest problema, tots ells amb la col·laboració dels espais naturals i dels tècnics del Departament d’Acció climàtica. També es presenten en un vídeo interactiu: NATURALMENT 2.0.: CONSERVAR ELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS TAMBÉ FORMA PART DE LA TEVA VISITA. I AJUDA  A PREVENIR EL PROBLEMA DE LES ESPÈCIES INVASORES.

La vulnerabilitat de la fauna i flora dels estanys d’alta muntanya i hàbitats fluvials, les actituds incíviques, com el soroll i els gossos deslligats i l’afectació a la fauna, el compliment de les normes de circulació motoritzada i de la normativa en la pràctica d’activitats i esport de muntanya i que cal informar-se abans de visitar un espai, són els temes principals d’aquest vídeo.

Es mostra com el soroll, els gossos deslligats, trepitjar els arbustos on cria, etc.  pot afectar a una espècie en perill d’extinció, com el gall fer, la vulnerabilitat de la fauna i flora dels estanys d’alta muntanya i hàbitats fluvials, la conservació dels prats de dall, el seguiment de la normativa de vol de drons, el compliment de les normes de circulació motoritzada i que cal informar-se abans de visitar un espai.

S’ensenya la recomanació de portar el gos lligat, la importància de recollir les deixalles que es generen, la vulnerabilitat dels hàbitats fluvials, la necessitat de respectar la normativa de vol de drons, la de circulació motoritzada i la de pràctica d’esports.

Es mostra com els crits, sortir dels itineraris marcats i no complir la normativa pot afectar a la fauna protegida del parc, la necessita de complir la normativa d’escalada i altres esports de muntanya, les actituds que perjudiquen les espècies dels hàbitats fluvials i el problema de capturar i molestar a la fauna i la flora.

S’explica la vulnerabilitat dels ecosistemes fluvials, la necessitat de respectar les recomanacions de dur el gos lligat i les normatives de circulació motoritzada, vol de drons i recollida de fruits del bosc, com les actituds incíviques afecten la fauna i a la flora i la conveniència d’informar-se i planificar la visita al parc, abans d’anar-hi.

Es mostra la vulnerabilitat dels ecosistemes fluvials, com les actituds incíviques afecten a la fauna i a la flora, la necessitat de respectar les ordenances de l’espai respecte a dur el gos lligat, aparcar a les zones habilitades, respectar la propietat privada, no capturar fauna i complir la normativa de circulació motoritzada.

S’explica com el soroll, els gossos deslligats, trepitjar els arbustos on cria, etc. pot afectar a una espècie en perill d’extinció, com el gall fer i altres,  la vulnerabilitat de la fauna i flora dels estanys d’alta muntanya i hàbitats fluvials, com les actituds incíviques,  afecta la fauna i a la flora i la conveniència d’informar-se i planificar la visita a l’espai, abans d’anar-hi.

Les espècies animals invasores són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat, i són introduïdes sempre per activitats humanes, de forma intencionada o no. Conèixer els seus efectes sobre la fauna autòctona i els hàbitats és el primer pas per prevenir la seva dispersió.

Molts animals de companyia han acabat esdevenint espècies invasores, la manca de responsabilitat per part de tots els sectors implicats en l’adquisició i la tinença d’aquests animals provoca que acabin abandonats a l’hàbitat.

Les espècies de flora invasores entren principalment a través de la jardineria i l’aquariofília, en plantes aquàtiques. Conèixer els seus efectes devastadors, sobre els hàbitats, espècies autòctones i xarxes tròfiques, ens ajudarà a evitar la seva entrada i dispersió.

Per visualitzar la llista de vídeos en els diferents idiomes, clica el següent botó:

DIFUSIÓ DEL PROJECTE NATURALMENT: PLAQUES RÈTOLS I TRÍPTICS

S’han col·locat 200 plaques metàl·liques en suports existents, amb el codi QR del projecte i amb les problemàtiques que s’han detectat a cada punt, als Parcs Naturals de l’Alt Pirineu, Cadí-Moixeró, Els Ports, Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i Espais Xarxa Natura 2000 Vall d’Aran i Merlès.

codi QR fons transparent

S’han elaborat rètols i tríptics divulgatius per a tots els espais naturals, amb el dibuix de la Tura i el codi QR, que enllacen amb els vídeos interactius. A més a més, els tríptics són personalitzats per als Parcs Naturals Alt Pirineu, Cadí-Moixeró, Els Ports, Parc Nacional d’Aigüestortes i Espai Natural Xarxa Natura 2.000 Val d’Aran, que inclouen un dibuix per pintar de la Tura.

S’han col·locat 200 plaques metàl·liques en suports existents, amb el codi QR del projecte i amb les problemàtiques que s’han detectat a cada punt, als Parcs Naturals de l’Alt Pirineu, Cadí-Moixeró, Els Ports, Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i Espais Xarxa Natura 2000 Vall d’Aran i Merlès.

codi QR fons transparent
LES CARTES NATURALMENT

Un joc de cartes del que hem editat 500 exemplars per distribuir a llocs turístics, com càmpings, allotjaments de turisme rural, i establiments de la carta de turisme sostenible i que també forma part de la càpsula NATURALMENT. S’han elaborat i repartit jocs diferents per a cadascun dels 7 Espais Naturals Protegits: Parcs Naturals de l’Alt Pirineu, Cadí-Moixeró, Els Ports, el Montseny, Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i Espais Xarxa Natura 2000 Val d’Aran i Merlès

Es presenta en una bossa de roba, que conté la baralla de cartes i les instruccions.

Es recomana a partir de 6 anys i poden jugar de 2 a 5 jugadors, tot i que es recomanable de 2 a 4.

La baralla té 69 cartes dividides en els següents pals:

  • Espècies i hàbitats: Són 18 cartes de color blau, amb animals i plantes representatius de cada espai natural.
  • Actituds adequades: Són 24 cartes de color verd, amb comportaments respectuosos i positius per l’entorn. D’aquestes cartes, 10 tenen una puntuació de 2 punts positius (+2), i 14 tenen la puntuació d’1 punt positiu (+1).
  • Actituds perjudicials: Són 18 cartes de color marró, amb comportaments inadequats i negatius per l’entorn. D’aquestes cartes, 4 tenen una puntuació de 2 punts negatius (-2), i 14 tenen una puntuació d’1 punt negatiu (-1).
  • Cartes especials: Són 9 cartes daurades amb diferents poders que s’expliquen més endavant.

Les instruccions es troben en català, castellà i anglès i estan molt detallades, amb dibuixos de les normes. Guanya el primer que protegeix tres espècies de l’espai amb tres punts positius.

LA CÀPSULA PEDAGÒGICA NATURALMENT

La càpsula naturalment és un conjunt de materials pedagògics, per a diferents nivells educatius que es poden utilitzar com a activitat a l’aula (educació formal) o per activitats d’educació informal dins les activitats que ofereix cada espai natural.

L’objectiu principal és implicar a les persones que visitar els espais naturals protegits en la seva protecció.

La metodologia és a través de diferents jocs que treballen les problemàtiques que comporta la massificació d’espais naturals.

Podeu jugar amb diversos jocs alhora, i que els nens i nenes vagin fent rotació dels jocs.

Es pot usar els vídeos que hi ha al llapis de memòria per introduir el joc o explicar perquè hi juguem.

És un joc de l’oca, amb 32  caselles i les normes que el joc clàssic, imprès a sobre una lona mida DIN A3 (29,7 X 42 cm), 10 peces amb figuretes de la Tura, amb diferents colors al voltant i 4 daus de colors a dins una capseta de cartró.

Es presenta en una capsa de cartró. Són 24 peces de 7×7 cm impreses sobre placa de PVC gruixuda.

Adaptat per totes les edats, des de 3 anys endavant.

Cadascuna de les 12 problemàtiques que es tracten als vídeos del projecte NATURALMENT tenen una fitxa, amb l’acció bona i una amb l’acció dolenta per cada problemàtica, envoltades del mateix color.

Joc adreçat als més petits, tot i que és adequat per a tots els nivells d’ensenyament i educació no formal.

Poden jugar 12 nens i nenes, pero també poden jugar en parella i implicar a més nens al joc.

Es presenten en un estoig de plàstic, 12 titelles diferents per cada espai natural, amb els animals i accions més relacionats amb l’espai.

Un joc pels més grans, a partir de 12 anys.

Hi ha 9 fitxes amb 9 personatges a interpretar. Si hi ha més de 9 jugadors, es poden agrupar interpretant el mateix personatge.

El mínim de jugadors per poder jugar és de 4, i es poden repartir els personatges intentant que hi hagi visions diferents entre els jugadors.

Els jugadors han d’interpretar el seu paper i posar-se d’acord per implantar accions que regulin els usos i protegeixin l’espai natural.

Ès un llapis de memòria que inclou tots els vídeos divulgatius del projecte, en els 5 idiomes.

La descripció de tot el material pedagògic, les instruccions, indicacions i recomanacions didàctiques estan en aquesta guia de 19 pàgines, amb fotos i tots els detalls necessaris per utilitzar els jocs com a recurs pedagògic.

ACTUACIONS DE SENSIBILITZACIÓ AMBIENTAL

S’han realitzat tallers, jornades de voluntariat, xerrades i activitats a escoles a professionals concrets d’activitats de muntanya i a establiments turístics, aprofitant la presentació del material didàctic, mentre es realitza el projecte.

També s’ha fet formació a empreses i entitats que fan educació ambiental als Espais Naturals Protegits, per dur a terme les activitats associades al projecte.

ACTIVITATS
EL SILENCI – ESCOLTAR ELS SONS DELS ANIMALS
LES DEIXALLES – BOSSA D’ESCOMBRARIES
BANY ALS RIUS I GORGS I ESTANYS D’ALTA MUNTANYA – OCA DE LA TURA
MOLÈSTIES A LA FAUNA I LA FLORA – POSAR-SE AL LLOC DE LES IMATGES
RESPECTE A LA PROPIETAT PRIVADA I GOSSOS I NATURA – JOC DE ROL
ELS APARCAMENTS I CIRCULACIÓ MOTORITZADA – JOC DEL BOLI
ACAMPADA – MEMORY
RECOL·LECCIÓ DE BOLETS – LABERINT
SEGUIR ELS ITINERARIS MARCATS – TITELLA
Ves al contingut