Centre Camadoca - Santa Maria de Merlès

Respecte a la propietat privada i gossos i natura

EL JOC DE ROL DE LA TURA

Material:

Imprimeix les cartes que hi ha en el PDF que trobaràs a continuació i retalla-les amb unes tisores.

Nombre de jugadors:

Hi ha 9 personatges a interpretar. Si hi ha més de 9 jugadors, es poden agrupar interpretant el mateix personatge.

El mínim de jugadors per poder jugar és de 4, i es poden repartir els personatges intentant que hi hagi visions diferents entre els jugadors.

*Aquest joc es recomana a partir de 9 anys.

Instruccions:

En un espai natural protegit d’interès turístic, ha sorgit una problemàtica causada per la massificació turística. S’hi veuen afectades diverses persones de diferents sectors de la zona amb opinions confrontades. Per això, s’ha decidit fer una reunió per arribar a un acord entre elles.
Reparteix una carta a cada jugador (o grup de jugadors en el cas que hi hagi més de 9 participants). A cada carta hi ha el rol que ha d’adoptar el jugador, el problema amb el qual es troba i l’objectiu que vol aconseguir. Un cop cada jugador s’hagi posat a la pell del seu personatge, comença la reunió. Per torns de paraula, cada jugador ha d’exposar la situació amb la qual es troba i el seu objectiu intentant convèncer a la resta de personatges de les seves necessitats. Finalment, els jugadors hauran d’arribar a un acord comú per resoldre el problema.

Personatges:

Problema: rep les queixes constants de totes les persones implicades, però l’entrada de turistes a l’espai natural suposa forces ingressos pel municipi i alguns sectors de la zona volen prohibir l’accés a l’espai natural.

Objectiu: acontentar a tothom i que tots els sectors implicats arribin a un acord comú, però que segueixin entrant turistes, per no perdre ingressos. A més, en pocs mesos hi ha eleccions municipals i pot perdre vots si hi ha sectors que no queden contents.

Problema: sap que alguns dels sectors implicats en aquesta situació volen restringir o prohibir l’entrada a l’espai Natural, la qual cosa implicaria una reducció molt important de clients en el seu allotjament. Viu íntegrament dels ingressos del seu allotjament turístic, cosa que podria significar el tancament del negoci. Està molt preocupat/da.

Objectiu: Que es segueixi permetent l’entrada lliure de turistes a l’espai natural. Pot arribar a un acord si aquest no afecte de manera notòria al seu negoci.

Problema: algunes de les seves vaques han patit atacs de gossos dels turistes que els porten deslligats. A més, a part que els gossos entren dins la seva propietat, també hi ha alguns turistes que hi entren per tocar el bestiar o fer fotos amb el mòbil. El mes passat, una vaca va envestir a una persona que intentava fer-se una selfie, ja que la vaca es va sentir amenaçada i volia protegir el seu vedell. Aquesta persona va patir una lesió i ha posat una denúncia. Més d’una vegada s’ha trobat el filat de les vaques obert i alguna s’ha escapat. Aquesta situació li està fent plantejar deixar l’activitat.

Objectiu: Que es prohibeixi o restringeixi l’entrada a l’espai natural.

Problema: molts dels turistes que accedeixen a l’espai natural entren dins la seva finca cercant bolets, tranquil·litat o pàrquing. Els visitants tiren deixalles a l’entorn i constantment es troba amb papers usats, tovalloletes, llaunes, burilles i ampolles de vidre, que ha de recollir, a més a més pateix pel risc d’incendis que suposa aquests comportaments.

Objectiu: Vol posar una cadena a tots als accessos de la finca perquè la gent no hi entri. No vol cap zona d’aparcament a la seva finca.

Problema: sap que alguns sectors implicats volen demanar la restricció o prohibició de l’accés a l’espai natural. Això suposaria una disminució dràstica de turistes, per tant, una pèrdua important d’ingressos a tots els municipis de la comarca, ja que aquest espai natural és el principal atractiu turístic.

Objectiu: vol potenciar que vinguin turistes, ja que molts dels negocis de la zona viuen d’això. Però tampoc vol que es massifiqui l’espai per seguir-lo conservant en bon estat. Creu que cal fer algun tipus de regulació, però no sap quina.

Problema: Sap que alguns sectors implicats volen demanar la restricció o prohibició de l’accés a l’espai natural. Això suposaria una disminució molt important de turistes i, per tant, de clients en el seu restaurant. Viu íntegrament dels ingressos del seu negoci, i prohibir o restringir de manera dràstica l’accés a l’espai natural podria significar haver de tancar. Per altra banda, també es troba que molts turistes ocupen la zona de pàrquing del seu restaurant, i els seus clients no hi poden aparcar.

Objectiu: que es segueixi permetent l’entrada de turistes a l’espai natural, però que s’habilitin zones de pàrquing pels visitants.

Problema: moltes vegades es troba amb embussos per arribar a casa. A les proximitats de casa seva els visitants tiren deixalles, criden i tenen molt poc respecte cap a l’entorn, aquesta situació li provoca molt enuig i esgotament. Aquest veí o veïna surt a passejar amb el seu gos deslligat, ja que fa molta bondat i mai ha perseguit, atacat o lladrat a cap animal salvatge o de granja (i la resta d’habitants del poble ho saben i hi estan d’acord).

Objectiu: creu que s’ha de regular l’entrada de turistes igual que ho va fer el poble del costat. Vol tenir-ho fàcil per accedir a casa seva i no trobar-se amb aglomeracions i embussos. Però no vol que l’afecti cap mena de restricció ni que li prohibeixen portar el gos deslligat.

Problema: des del cos d’Agents Rurals estan veient que la població de fauna salvatge està disminuint a causa de la forta massificació de l’espai natural, cosa que provoca l’abandonament de nius, de cries i de zones d’alimentació. A més a més, els atropellaments de fauna com cabirols, senglars o eriçons, són cada vegada més freqüents. La flora protegida també es veu afectada, la gent la trepitja i l’arrenca. I les deixalles que la gent no recull podrien provocar incendis forestals.
Objectiu: volen que es restringeixi l’entrada de turistes a l’espai natural per conservar la fauna i la flora protegida. No volen que els propietaris de finques o habitatge posin cadenes en els seus accessos, ja que si hi ha un incendi o emergència complicaran molt l’accés i l’actuació als serveis d’emergències (bombers, ambulàncies, etc.)

Problema: l’entitat està intentant preservar la fauna i la flora autòctona de l’espai natural protegit. L’afluència massiva de turistes ha provocat la degradació dels hàbitats, la disminució de biodiversitat i l’entrada d’espècies animals i vegetals invasores.

Objectiu: volen aconseguir una regulació d’usos de l’espai i fer una campanya de sensibilització ambiental per conscienciar tant als habitants com als visitants i altres sectors implicats, de la importància de preservar i recuperar l’espai.