Centre Camadoca - Santa Maria de Merlès

Custòdia de territori

Custòdia de territori

La custòdia del territori és un conjunt d’estratègies i instruments que pretenen implicar els propietaris i usuaris del territori en la conservació i el bon ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics.

La premissa de base és que conservar la natura, el paisatge i el patrimoni cultural no és una responsabilitat que recau només en les administracions públiques, com sovint es pensa, sinó que la ciutadania, la societat civil i les empreses privades també poden i han de contribuir-hi.

Per això, a diferència d’altres instruments i estratègies amb un objectiu similar (per exemple, la protecció legal d’un espai natural o la classificació d’un terreny com a no urbanitzable), la custòdia del territori requereix la implicació directa i activa de la societat civil, d’una banda, i d’aquelles persones que són propietàries o usuàries de terrenys forestals, agrícoles o urbans, de l’altra.

ADEFFA té actualment vigents 5 contractes de custòdia de territori, amb Ajuntaments, l’Agència Catalana de l’Aigua i propietaris particulars de terrenys i zones fluvials d’alt valor ecològic. Gràcies als contractes de custòdia que es tenen des del 2007 s’ha aconseguit canviar la percepció que els propietaris tenen de la fauna autòctona, en positiu, i s’ha millorat la gestió de les propietats per afavorir la fauna i flora autòctona. ADEFFA realitza contractes de custòdia per a la conservació d’hàbitats fluvials, per protegir i preservar espais per espècies com les nàiades, cranc de riu autòcton, peixos, plantes aquàtiques i bosc de ribera, ….

ADEFFA és membre de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (Entitat fruit de la fusió de la Xarxa de Custòdia del Territori i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya).

Si ets propietari d’una finca i estàs interessat en signar un acord de custòdia o vols més informació, omple aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu.
Descarrega el fulletó aquí
Ves al contingut