Centre Camadoca - Santa Maria de Merlès

Alliberaments

Col·laboració en l’alliberament d’animals recuperats, autòctons i protegits procedents dels Centres de Recuperació o animals nascuts al Centre Camadoca

Dins del marc del conveni de col·laboració entre la Generalitat i l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA), l’associació col·labora en l’alliberament d’animals recuperats, autòctons i protegits procedents del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa. Els animals recuperats són els animals autòctons que després de tenir un accident o ser trobats desvalguts a la natura, passen un procés de recuperació i són retornats al medi. Anualment s’alliberen una mitjana de 350 animals recuperats procedents del Centre Torreferrussa, majoritàriament ocells de tota mena, també tortugues d’aigua, eriçons, esquirols, conills de bosc, …. . Tot i que també s’ha col·laborat en l’alliberament d’animals menys freqüents, com els lirons, la llúdriga i el bitó.

També s’alliberen animals nascuts al Centre Camadoca, fills de pares irrecuperables, a Camadoca el que més criem són les òlibes però també es reprodueixen els mussols comuns, els ducs, els xots, els ànecs, … . Cada any alliberem una mitjana de 50 exemplars nascuts al centre, fills de pares irrecuperables.

Els alliberaments de la fauna recuperada i nascuda a Camadoca es realitza sempre amb màxim respecte cap a l’animal, i amb el mètode més adequat i que més garanteixi la seva supervivència. Hi ha tres mètodes:

  • Alliberament directe: alliberar l’animal directament al medi, l’animal pot estar prèviament en una instal·lació d’aclimatació, per recuperar-se totalment. Aquests alliberaments es poden dur a terme durant una activitat de sensibilització ambiental i abans d’alliberar-lo el procés de recuperació de l’animal i que s’ha de fer quan es troba un animal ferit o desvalgut al medi.
  • Instal·lacions d’aclimatació: es tracta d’instal·lacions grans on l’animal es recupera i pot muscular i on pot tornar, si no troba menjar o no està prou fort, per tal de facilitar l’adaptació en el retorn de l’animal a la natura.
  • Hackings: el hacking és un mètode d’alliberament de polls, sobretot d’òliba i xoriguers, s’instal·len en un niu o unes golfes al lloc on es volen alliberar i es subministra menjar, de forma semblant com ho farien els pares. Els hackings els realitzen persones voluntàries que volen col·laborar en el retorn de determinades espècies a la zona. A Camadoca realitzem hackings però també gestionem els hackings amb animals nascuts a Camadoca, assessorem les persones que els realitzen i ajudem en l’elaboració d’informes dels alliberaments. Es realitzen i assessoren una mitjana de 7 hackings d’òliba anualment. Si vols realitzar un hacking, ves a l’apartat de vull ajudar / hackings.