La tortuga mediterrània (Testudo hermanni) és la tortuga de terra autòctona, de distribució lligada al litoral mediterrani europeu. A la península Ibèrica únicament sobreviu a Catalunya, i a la serra de l’Albera hi ha documents medievals que ja parlen de la seva presència. Les poblacions naturals d’aquesta tortuga s’han anat reduint progressivament a Catalunya, on la població autòctona salvatge ha quedat limitada a un únic, petit i vulnerable reducte de l’Alt Empordà. Altres poblacions, algunes d’elles producte de reintroduccions recents, són les del Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural del Garraf, el Parc Natural de la Serra de Montsant i el de Marçà.
Actualment la tortuga de terra està protegida i catalogada en perill d’extinció, els factors de risc més importants que l’amenacen a la natura són: destrucció i alteració de l’hàbitat, mortalitat per episodis d’incendis, atropellaments, depredació de les postes i d’adults o juvenils, espoli, fortuït o intencionat.
ADEFFA col·labora amb Servei de Fauna i Flora de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, des del 2011, en la cria en captivitat de la tortuga mediterrània, acollint 2 femelles i un mascle al Centre Camadoca. La coordinació de la cria en captivitat de la tortuga mediterrània l’ha realitzada el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC, Masquefa).I actualment s’està obtenint al voltant de 20 exemplars anuals, que es mantenen fins als 4 o 5 anys, edat en què es repoblaran, segons pautes del CRARC. A les visites al Centre Camadoca es realitzen tasques per sensibilitzar als visitants sobre la importància de no espoliar animals a la natura, no mantenir animals il·legalment i s’informa del programa de conservació i col·laboracions legals existents
A més a més també hi ha exemplars irrecuperables de les dues espècies de tortugues d’aigua, la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) protegida i la tortuga d’estany (Emys orbicularis) protegida i en perill d’extinció, amb finalitats de cria i educació ambiental, explicant als visitants del centre, la problemàtica d’aquestes espècies i com les persones podem ajudar, no alliberant animals invasors, com tortugues de Florida i altres espècies domèstiques, a l’hàbitat, i no practicant captures il·legals de les espècies autòctones.
En les visites d’educació ambiental es treballa el respecte cap als rèptils en general, principalment les serps, que, moltes vegades se’ls hi dóna mort a causa de la por cultural. Els animals salvatges s’han de respectar,ni matar , ni capturar ni moure i la nostra conducta a l’entorn ha de ser basada en el silenci i l’observació.
Ens pots comunicar qualsevol incidència relacionada amb rèptils, som Centre de recollida de fauna autòctona protegida ferida, podem acollir també animals domèstics o trobats al medi, si ens vols encarregar algun estudi, et pots posar en contacte amb nosaltres.