Centre Camadoca - Santa Maria de Merlès

Naturalment-vell2

NATURALMENT 2.0.: CONSERVAR ELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS TAMBÉ FORMA PART DE LA TEVA VISITA. I AJUDA A PREVENIR EL PROBLEMA DE LES ESPÈCIES INVASORES.

A través d’aquest vídeo interactiu podeu accedir a un total de 10 vídeos divulgatius del projecte NATURALMENT, en 5 idiomes diferents: català, aranès, castellà, francès i anglès.

7 vídeos d’Espais Naturals Protegits diferents: Parcs Naturals de l’Alt Pirineu, Cadí-Moixeró, Els Ports, el Montseny, Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i Espais Xarxa Natura 2000 Vall d’Aran i Merlès, per conèixer com algunes actituds poden ajudar a conservar o perjudicar a la fauna i flora que hi viuen i als seus hàbitats. I 3 vídeos que tracten de les espècies de fauna i flora invasores i que us ensenyaran les seves problemàtiques i com ajudar a prevenir aquest problema.

NATURALMENT: CONSERVAR ELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS ESTÀ A LES TEVES MANS.

A través d’aquest vídeo interactiu podeu accedir a un total de 12 vídeos divulgatius curts del projecte NATURALMENT, en 5 idiomes diferents: català, aranès, castellà, francès i anglès.

Aquests 12 vídeos expliquen les principals problemàtiques derivades de la sobre freqüentació, que afecten a les espècies i hàbitats dels Espais Naturals Protegits i com ens podeu ajudar a conservar aquests espais amb actituds adequades.

NATURALMENT

NATURALMENT és un projecte d’educació ambiental amb l’objectiu d’implicar la població en la preservació dels nostres entorns naturals.

La idea i la realització del projecte és d’ADEFFA i els vídeos han estat elaborats per Pep Guash, de l’associació EDN. La Tura, que és el personatge que vehicula els missatges i que apareix al material divulgatiu, així com totes les il·lustracions del projecte, els ha dibuixat la Judit Roma. Les traduccions són d’Andreu Comas, Olistis, Anna Riera, Sara Arjó i el Conselh Generau d’Aran. Hi han col·laborat i s’ha dut a terme als Parcs Naturals del Cadí-Moixeró, Alt Pirineu, Ports de Beseit, Montseny, Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i als espais de Xarxa Natura 2000 de la Vall d’Aran i de la Riera de Merlès. També han col·laborat en l’enregistrament d’imatges, els socis, treballadors i personal en pràctiques d’ADEFFA i productors de la zona. I totes les actuacions s’han dut a terme gràcies al finançament dels ajuts d’educació ambiental a entitats ambientals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Expliquem les problemàtiques derivades de l’afluència massiva de persones als Espais Naturals Protegits, i les actituds que hauríem d’adoptar quan visitem aquests entorns per minimitzar-hi el nostre impacte, a través de diversos materials divulgatius:

ON ENS POTS TROBAR
instagram
play-store
app-store
VÍDEOS DIVULGATIUS
NATURALMENT – EL SILENCI

La millor manera de veure i sentir l’entorn que ens rodeja és anar-hi en silenci, amb ganes d’observar i amb la menor intervenció possible. Els sorolls, crits i corredisses només fan que espantar la fauna i provocar-li estrès, que pot interferir en la seva supervivència i reproducció.

NATURALMENT – LES DEIXALLES

Les deixalles que més es troben en espais naturals són vidres, llaunes i plàstics d’envasos, tovalloletes, mocadors, mascaretes i burilles de cigarretes. A vegades la brossa es deixa dins d’una bossa al costat de la carretera, on la fauna diversa l’acaba escampant. El riscos més importants són els incendis, les molèsties als habitants, la fauna i la flora, i la contaminació. La solució, molt fàcil: recollir les deixalles i emportar-se-les.

NATURALMENT – BANY ALS RIUS I GORGS

Els rius són ecosistemes amb molta biodiversitat. El bany massiu de milers de persones al dia, cridant, trepitjant el fons, movent i tirant pedres, les cremes solars i els repel·lents de mosquits que portem a la pell, etcètera, estan degradant i destruint aquests ecosistemes. A part d’una regulació dels espais, cal que les persones siguem conscients que la nostra actitud pot ajudar a preservar o destruir els rius.

NATURALMENT – BANY ALS ESTANYS D’ALTA MUNTANYA

Els estanys no són piscines. Banyar-se als estanys està prohibit.

Els estanys d’alta muntanya són ecosistemes molt fràgils, i més susceptibles que els altres a les interferències humanes. Banyar-s’hi pot causar la mortalitat de la fauna i la flora, l’alteració de l’hàbitat, el contagi de malalties, l’aparició de contaminants a l’aigua, etcètera.

NATURALMENT – MOLÈSTIES A LA FAUNA I LA FLORA

Us agradaria que vinguessin a casa vostra i us ho remenessin tot, us aixequessin el sostre, us fessin malbé la casa, us aixafessin…? Doncs bé, quan aneu a la natura, aneu a casa de molts éssers vius i heu d’intentar no interferir-hi, no arrencar vegetació, ni capturar animals, ni aixecar pedres… La captura de fauna sense autorització de la Generalitat està prohibida, per tant no hem de portar salabrets.

Tampoc hem d’engegar animals de companyia, com tortugues o peixos exòtics, als rius. La introducció d’espècies exòtiques i invasores és una de les principals causes de la pèrdua de biodiversitat i d’hàbitats.

NATURALMENT – RESPECTE A LA PROPIETAT PRIVADA

Els boscos i paratges on ens movem quan anem a la natura tenen un propietari, que molt probablement hi du a terme una activitat agrícola o ramadera. Entrar a tancats de vaques i deixar-los oberts pot provocar la pèrdua i l’atropellament de bestiar, i que el pagès passi moltes hores buscant animals i hagi d’assumir les conseqüències econòmiques d’un atropellament. Trepitjar els prats de pastura o de dall, fer-se “selfies”, saltar tanques, tot pot tenir conseqüències per a la propietat, i cal respectar-la, igual que ens agradaria que respectessin casa nostra.

NATURALMENT – GOSSOS I NATURA

Els gossos i gats lliures en entorns naturals poden tenir molts efectes negatius per a la fauna i la flora, com ara molèsties i atacs al bestiar, estrès i mortalitat de fauna salvatge i l’abandonament de nius i cries. A més, els seus rastres afecten la fauna. A tots els parcs i espais protegits es recomana portar el gos lligat i controlar els seu comportament.

NATURALMENT – ELS APARCAMENTS

Als Espais Naturals també cal aparcar als llocs autoritzats i habilitats. Si no n’hi ha no hem d’aparcar mai als camins ni a dins dels camps de cultiu, ja que podríem impedir l’accés a cases o camps i causar danys als cultius.

NATURALMENT – CIRCULACIÓ MOTORITZADA

Cal circular per les zones i camins permesos. Els camins de menys de 4 metres d’amplada no són transitables.

Per imprudències en la circulació motoritzada cada any moren milers d’animals atropellats. A més, l’estrès que pateixen provoca l’abandonament dels nius, la disminució de l’èxit reproductiu i pèrdues en els cultius i hàbitats.

NATURALMENT – ACAMPADA

L’acampada està prohibida o regulada als Espais Naturals Protegits. Informeu-vos-en i respecteu la normativa d’acampada.

Al Parc de l’Alt Pirineu l’acampada està regulada, només s’hi pot pernoctar durant una sola nit, des de les 20 h fins a les 8 del matí, i per sobre dels 2.000 metres, mentre es fa ruta. A molts parcs està prohibit fer bivac i acampar.

Les autocaravanes i furgonetes camperitzades també han de complir les normes de pernoctació dels Espais Naturals.

NATURALMENT – RECOL·LECCIÓ DE BOLETS

Quan es va a collir bolets s’ha de respectar la propietat privada, no abandonar deixalles, no cridar i no accedir a zones de recollida regulades sense el permís pertinent.

Cal conèixer el bolets i no arrencar-ne si no us els emporteu. Porteu cistell per tal que les espores caiguin al medi. La millor manera de collir-los és tallant-los o arrencant-los i netejant-ne la terra. El que no hem de fer mai és agafar-los amb eines com rampins.

NATURALMENT – SEGUIR ELS ITINERARIS MARCATS

Practiqueu esport i activitats seguint els itineraris establerts o marcats. Caminar, anar en bicicleta, esquiar, etcètera, fora dels itineraris marcats pot provocar estrès a les espècies que hi viuen i afectar-ne la supervivència o la reproducció.

Trepitjar molleres o hàbitats fràgils pot ser fatal per als seus habitants.

El descens ràpid i directe de barrancs pot provocar la destrucció de la flora protegida i d’hàbitats de sargantanes i d’altra fauna, així com l’acumulació de pedres.

ACTIVITATS
EL SILENCI – ESCOLTAR ELS SONS DELS ANIMALS
LES DEIXALLES – BOSSA D’ESCOMBRARIES
BANY ALS RIUS I GORGS I ESTANYS D’ALTA MUNTANYA – OCA DE LA TURA
MOLÈSTIES A LA FAUNA I LA FLORA – POSAR-SE AL LLOC DE LES IMATGES
RESPECTE A LA PROPIETAT PRIVADA I GOSSOS I NATURA – JOC DE ROL
ELS APARCAMENTS I CIRCULACIÓ MOTORITZADA – JOC DEL BOLI
ACAMPADA – MEMORY
RECOL·LECCIÓ DE BOLETS – LABERINT
SEGUIR ELS ITINERARIS MARCATS – TITELLA